Het gaat niet om meer, het gaat om genoeg

Eenvoud boven hebzucht

Dat zei de Paus vandaag op 1e kerstdag. Ok. Got that. In mij leeft het zo: het gaat niet om meer, het gaat om genoeg. Dat is een prettige ruimte om vanuit te leven. Wat over blijft, kan gedeeld worden. Een van mijn dochters (ze is 15) mijmerde van de week over geld; dat het toch eigenlijk maar een onhandig ding was. Je wilt er altijd meer van, er lijkt nooit genoeg en hoe moet dat nou met al je wensen en verlangens. Of het ook zonder kon? En hoe het was in de tijd vóór geld? En toen zag ik een filmpje. Over een meneer die leeft vanuit “I share, because I want to create a more sharing world.” Hij deelt – in alle eenvoud – thee uit. Geen idee waar hij het geld vandaan haalt voor alles. Maar blijkbaar werkt het. (Check het filmpje onderaan dit artikel.)

Als je ‘leeft’ waar het je om gaat, gebeurt het

Als je belichaamt waar je hart naar verlangt, als je ‘leeft’ waar het je om gaat, begint het te gebeuren. Zie de Tea Man in het filmpje. Als je deelt, vermenigvuldigt het. Als je geeft, groeit het. Ik weet ook: money makes the world go round, we hebben het systeem zo gecreëerd en het is ook wél een handig ding. Maar ik vind de eenvoud van delen waar je meer dan genoeg van hebt een inspirerende gedachte voor onder de kerstboom en voor 2019. Of eigenlijk voor elke dag in het jaar. Ook voor organisaties en ondernemingen, leiders en ondernemers. Wat kan je missen en dus delen, van de verworvenheden, het talent, de tijd, en ja, mogelijk ook het geld in je bedrijf?

Van eenvoud naar essentie

Met die dochter die de beperkingen en mogelijkheden van geld innam, zit het wel goed, zie ik. Die geeft uit zichzelf. Hoe wonderlijk. Ze wordt meer en meer wie ze in wezen al is. Die essentie zit in ieder van ons. Ook in onze organisaties en de merken die we bouwen. Ga terug naar die essentie, dan wordt vanzelf duidelijk wat er meer dan genoeg is. En dat dan delen. In alle eenvoud: let’s go for it in 2019. 

Fijne dagen voor iedereen en een goed 2019!

(Een korte 60 seconden-versie vind je op Facebook)