HALLO MENS! 7 Inspirerende video’s

1. Bakkerij Driekant: onze Hollandse Greyston (3.27 min)

Het motto van de Amerikaanse bakkerij Greyston is ‘We bake brownies to hire people’. Een ‘inclusieve’ onderneming; iedereen die solliciteert, wordt aangenomen  zonder selectie. Het zijn mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’. De  Zutphense biologische bakkerij Driekant is al 30 jaar onze eigen Greyston. Oprichter  Smit: “Als ondernemer heb je een verantwoordelijkheden t.a.v. milieu en maatschappij. Alleen dan krijg je een goed, mooi product. Mensen staan centraal. Ze doen werkervaring op via het ambachtsvak. Zo zijn ze beter in staat het stuur van hun leven in eigen hand te nemen en weer mee te doen.”

2. Riksja Travel: reizen met social impact (6.08 min)

Reizen kan de wereld mooier maken, als dit verantwoord gebeurt. Daarom geeft reisorganisatie Riksja Travel reizigers de mogelijkheid om een microkrediet te verstrekken aan ondernemers wereldwijd. Maar wat is nou het effect van zo’n lening? En hoe groot is de impact? Groot: mensen ontwikkelen zich door te ondernemen, hun kinderen kunnen naar school en de gemeenschap bloeit op. Iedereen doet meer of weer mee.  Zo wordt je vakantie naar Indonesië, Guatamala of Gambia niet alleen betekenisvol voor jouzelf, maar ook voor de lokale bevolking.

3. Aardigheid kost niks (6.30 min)

“Gewoon een klein beetje zorgen voor iemand”, spreekt Alaeddin Janid met een gouden hart… Zulke aardigheid kost niks. En het maakt ZOVEEL uit. En het mooie is: we hebben er geen politiek of grote budgetten voor nodig. Al wens ik dat we onze stem en verworvenheden meer op deze verbinding met mensen richten. In het bijzonder voor hen die gevlucht zijn voor oorlog & geweld. Ala runt – nadat hij van zijn vlucht in Nederland is terecht gekomen – de jonge maar o zo rake NGO Happy Caravan, die kinderen in de Griekse kampen onderwijs geeft. Kijk en laat je raken 🙏🏻

4. Verbinding als hét antwoord op verslaving (14.40 min)

Wat veroorzaakt verslaving nou echt, van die van cocaïne tot een smart phone? En hoe kom je er vanaf? Johann Hari heeft met eigen ogen de huidige methoden zien  falen bij geliefden, die met verslavingen worstelden. Hij begon zich af te vragen waarom we verslaafden zo behandelen. En of er niet een betere manier is. In dit prachtige en persoonlijke verhaal vertelt hij dat het hierop neer komt: “The opposite of addiction is not sobriety. It’s connection.”

5. Lekker liedje! Don’t give up on me (4.07 min)

God, dit vind ik prachtig zeg. Die man (Andy Grammer), die kids (het PS22 Choir), de tekst, de song, de boodschap. “I will stay, I will stay with you. We’ll make it to the other side, like lovers do. Don’t give up on me”. Wat je ook aan het doen was… gewoon luisteren. Nu. 

6. The Island of All Together (23 min)

MUST WATCH als je de kracht van gewoon naast iemand zitten en een praatje maken in werking wilt zien. Tot 2015 en 2016 reisden vele Europese toeristen naar het Griekse eiland Lesbos voor een zonnige vakantie.Tegelijkertijd maken sindsdien duizenden vluchtelingen vanuit Turkije de oversteek naar het eiland om een veilig heenkomen te zoeken binnen de Europese Unie. De filmmakers nodigden toeristen en vluchtelingen uit om met elkaar in gesprek te gaan. De video laat op ontroerende wijze zien wat er gebeurt als we de tijd nemen om mét elkaar te praten in plaats van over elkaar.

7. Koffie, iemand? (3.30 min)

Fijn filmpje over een betekenisvolle ervaring met een kop koffie op het vliegveld. Tijd, plaats, achtergrond: het maakt niet uit. Weten wie je bent en waarvoor je hier bent: dat legt de bodem onder een contact dat raakt en maakt alles uit. “I’m Lily and I am here to pour happiness.” BAM! 💛🙋‍♀️