Doe je mee voor de mensen op Lesbos?

Waarom? – It’s still happening

Nog dagelijks komen mensen in gammele bootjes aan op de Griekse eilanden, gevlucht voor oorlog en geweld. Daar wacht hen een lange, eindeloze asielprocedure. De vluchtelingen verblijven in kampen of onder een tentzeil op een heuvel. De omstandigheden zijn schraal, zelfs inhumaan. Gelukkig maakt een aantal NGO’s dagelijks met hart & ziel verschil voor deze mensen. Zij kunnen alle steun gebruiken. Ik was er vorig jaar in september en het was indrukwekkend. 

Hoe? – #nietlullenmaarpoetsen

Dit is je kans iets te doen.Te landen in het besef dat we allemaal mensen zijn en dat het gaat om wat je geeft, niet om wat je hebt. Met een zelf geworven team van 12 ondernemende mensen uit mijn netwerk steek ik een week lang de handen uit de mouwen in op Lesbos. We doen dat via NGO Because We Carry en hun prachtige, mensgerichte weekprogramma. Ontbijt uitdelen, sport en spel voor de kinderen, spullen regelen, schoonmaken, iets repareren… in alle eenvoud. We werken zij aan zij met de bewoners van de kampen. Vroeg op, hard werken, het hart open.

Wat? – Een beetje mens voelen & een ondernemend team 

Met de werkzaamheden die we verrichten durven de bewoners van de kampen zich weer een beetje mens te voelen. De eerste stapjes van heling. Waardigheid, respect, support. Onze aanwezigheid maakt alles uit. Zoals een Syrische vader van vier kinderen me vorig jaar zei: “Door jullie komst weet ik dat we niet vergeten worden.” Als teamcaptain heb ik een super lief, sterk, moedig en bereidwillig team van ondernemende mensen bereid gevonden aan te haken. Ik verzorg de afstemming met BWC en hun lokale coördinator, die ons ter plekke begeleidt. Waar nodig support ik de teamleden bij praktische zaken en hun donatiecampagne. In Nederland organiseer ik voorafgaand een kick off en na afloop aan afsluiting voor het team. 

Help jij ons (Linda, Reinder, Lieke, Robert-Jan, Irene, Eric, Helmar, Michiel, Joep, Wilma, Thomas & Suzanne) ons meer verschil te maken?

Het team bestaat op dit moment uit Linda Zwinkels (Beeld & Geluid), Reinder Schortinghuis (Animo), Lieke Visser (Spaces), Robert-Jan van Berckel (Google), Irene Pruim (Gemeente Zwolle), Eric Creemers (filmmaker & lifecoach), Helmar Niemeijer (Buro Zuiver), Joep de Ruiter (Interpolis), Michiel Cobben (de Gunfactor), Thomas Kok (TTEX), Wilma Smilde (ITA)  en ik zelf. Had je ook meegewild? Ons team voor 2019 zit vol. Maar laat je horen; ik ga mogelijk in 2020 weer en er is nog veel meer mogelijk dan letterlijk meegaan naar Lesbos.  

Donaties voor Because We Carry

BWC financiert haar werk o.a. door aan weekteams te vragen tenminste 8000 Euro bij elkaar te brengen. Daaruit wordt het basisprogramma betaald. Alles daarbovenop is meer dan welkom, want er is veel te doen. Dus ook als je niet meegaat; geef ajb wat je missen kan. Dan breng ik namens jou de euro’s die kant op. Ben je er alsnog een beetje bij.

Voor een paar euro kunnen kinderen weer spelen, voor iets meer krijgen gezinnen dagelijks een voedzaam ontbijtje en voor nog wat meer kunnen de bewoners van de kampen structureel rekenen op eenvoudige maar o zo noodzakelijke voorzieningen als borden, bestek, pannen, thermoskannen, zeep, luiers, dekens en kleding.

KIES JE EIGEN TIKKIE-BEDRAG

Of stort direct op NL67ABNA0566956497 o.v.v. Lesbos t.n.v. S. Ekel. 🙏🏻

Speciaal project

Met dit team van ondernemers en ondernemende professionals – zo heb ik BWC beloofd – kunnen wij bovenop het basisprogramma nog wel een tandje bij zetten. Als het lukt, ook met voldoende donaties, nemen we op Lesbos een bijzonder project onderhanden. Dat is waarschijnlijk de sectie in kamp Moria voor alleenreizenden moeders met kinderen. Of het slim inkopen en uitdelen van duizenden dekens voor warmte en bescherming in de wintermaanden. Er is nog zo ontzettend veel te doen om het een veilige, geborgen plek te maken. Een extra dosis #nietlullenmaarpoetsen!

Benieuwd naar mijn eigen ervaring op Lesbos? Lees de blog

Deze BLOG schreef ik een week na terugkomst uit Lesbos vorig jaar September. Voor mij werd het een week waarin het besef op de bodem van mijn ziel landde dat we samen in het schuitje zitten, gevlucht of niet; we zijn allemaal gelukszoekers en in verbinding is veel, zo niet alles mogelijk. Wie weet zelfs vrede. 

Wil je helpen, bijdragen of anderszins iets DOEN? Bel, app of mail me: 06-21521076 of suzanne@suzanneekel.nl

Weet je nu al: dit klopt, hier stap ik graag in en doe ik aan mee? Let me know. Wil je meer weten? Dan ook: bel of app. Ik vertel je er meer over. Met de wetenschap dat jij naast mensen gaat staan voor wie jouw aanwezigheid verschil maakt. En in het beste geval verrijkt het je. En sowieso hebben de mensen op Lesbos zich wat meer mens gevoeld. 💛 Weet: er is altijd iets dat je kunt doen.