Ga je mee naar Lesbos? (13-20 okt. 2019)

Waarom? – It’s still happening

Nog dagelijks komen mensen in gammele bootjes aan op de Griekse eilanden, gevlucht voor oorlog en geweld. Daar wacht hen een lange, eindeloze asielprocedure. De vluchtelingen verblijven in kampen of onder een tentzeil op een heuvel. De omstandigheden zijn schraal, soms inhumaan. Gelukkig maakt een aantal NGO’s dagelijks met hart & ziel verschil voor deze mensen. Zij kunnen alle steun gebruiken. Ik was er vorig jaar in september en het was indrukwekkend. 

Hoe? – #nietlullenmaarpoetsen

Dit is je kans iets te doen. Te landen in het besef dat we allemaal mensen zijn en dat het gaat om wat je geeft, niet om wat je hebt. Met een team van max. 14 mensen steken we een week lang de handen uit de mouwen in op Lesbos. We doen dat via NGO Because We Carry en hun prachtige, mensgerichte weekprogramma. Ontbijt uitdelen, sport en spel voor de kinderen, spullen regelen, schoonmaken, iets repareren… in alle eenvoud. We werken zij aan zij met de bewoners van de kampen. Vroeg op, hard werken, het hart open.

Wat? – Een beetje mens voelen & een ondernemend team 

Met de werkzaamheden die we verrichten durven de bewoners van de kampen zich weer een beetje mens te voelen. De eerste stapjes van heling. Waardigheid, respect, support. Jouw aanwezigheid maakt alles uit. Zoals een Syrische vader van vier kinderen me vorig jaar zei: “Door jullie komst weet ik dat we niet vergeten worden.” Als teamcaptain werf ik een super lief, sterk, moedig en bereidwillig team van ondernemende mensen. Ik verzorg de afstemming met BWC en hun lokale coördinator, die ons ter plekke begeleidt. Waar nodig support ik de teamleden bij praktische zaken en hun donatiecampagne. In Nederland organiseer ik voorafgaand een kick off en na afloop aan afsluiting voor het team. 

Sluit jij aan bij Linda, Reinder, Lieke, Robert-Jan, Germ, Irene, Eric, Helmar, Michiel, Joep, Wilma, Thomas & Suzanne?

Het team bestaat op dit moment uit Linda Zwinkels (Beeld & Geluid), Reinder Schortinghuis (Animo), Lieke Visser (Spaces), Robert-Jan van Berckel (Google), Irene Pruim (Gemeente Zwolle), Germ Tiessens (InfraSpeed), Eric Creemers (filmmaker & lifecoach), Helmar Niemeijer (Buro Zuiver), Joep de Ruiter (Interpolis), Michiel Cobben (de Gunfactor), Thomas Kok (TTEX), Wilma Smilde (ITA)  en ik zelf. Mogelijk is er plek voor meer, dat wordt nu afgestemd met de lokale organisatie. Wil je mee? Laat weten, dan informeer ik je verder. 

Data & kosten

  • Je wordt zondagnamiddag 13 oktober op Lesbos verwacht en vertrekt  zondagmiddag 20 oktober weer
  • Vanwege vluchtschema’s betekent het praktisch dat je op maandagochtend 21 oktober landt in Nederland
  • Je boekt en betaalt zelf je vlucht, we regelen als team een paar huurauto’s
  • Er is een teamhuis van BWC waar je gratis in kunt overnachten (plek voor 7 mensen) en anders overnacht je in een Grieks pension, steun je gelijk de lokale economie
  • Eten & drinken zijn voor eigen rekening

Donaties voor Because We Carry

BWC financiert haar werk o.a. door aan weekteams te vragen tenminste 8000 Euro bij elkaar te halen. Daaruit wordt het basisprogramma betaald. Alles daarbovenop is meer dan welkom, want er is veel te doen. Ook als je niet meegaat; geef ajb wat je missen kan. Dan breng ik namens jou de euro’s die kant op. Ben je er alsnog een beetje bij.

Voor een paar euro kunnen kinderen weer spelen, voor iets meer krijgen gezinnen dagelijks een voedzaam ontbijtje en voor nog wat meer kunnen de bewoners van de kampen structureel rekenen op eenvoudige maar o zo noodzakelijke voorzieningen als borden, bestek, pannen, thermoskannen, zeep, luiers, dekens en kleding.

Tikkie van 15 euro
Tikkie van 25 euro
Tikkie van 50 euro
Tikkie van 100 euro
Kies je eigen Tikkie-bedrag

Of kies voor een directe storting op NL67ABNA0566956497 o.v.v. Lesbos t.n.v. S. Ekel. 🙏🏻

Speciaal project

Met dit team van ondernemers en ondernemende professionals – zo heb ik BWC beloofd – kunnen wij bovenop het basisprogramma nog wel een tandje bij zetten. Als het lukt, ook met voldoende donaties, nemen we op Lesbos een bijzonder project onderhanden. Dat is waarschijnlijk de sectie in kamp Moria voor alleenreizenden moeders met kinderen. Daar is nog veel te doen om het een veilige, geborgen plek te maken. Een extra dosis #nietlullenmaarpoetsen!

Benieuwd naar mijn eigen ervaring op Lesbos? Lees de blog

Deze BLOG schreef ik een week na terugkomst uit Lesbos vorig jaar September. Voor mij werd het een week waarin het besef op de bodem van mijn ziel landde dat we samen in het schuitje zitten, gevlucht of niet; we zijn allemaal gelukszoekers en in verbinding is veel, zo niet alles mogelijk. Wie weet zelfs vrede. 

Wil je mee of anderszins? Bel, app of mail me: 06-21521076 of suzanne@suzanneekel.nl

Weet je nu al: dit klopt, hier stap ik graag in? Let me know. Wil je meer weten? Dan ook: bel of app. Ik vertel je er meer over en mail je een info-pakket. Als het helemaal voor je klopt, meld je je officieel aan en je koopt een vliegticket. Met de wetenschap dat jij naast mensen gaat staan voor wie jouw aanwezigheid verschil maakt. What’s a week in a life time? En in het beste geval verrijkt het je. En sowieso hebben de mensen op Lesbos zich wat meer mens gevoeld. 💛 En anders: zoek contact, er is altijd iets dat je kunt doen.